AED

Avtomatski eksterni defibrilator, krajše AED, je prenosna elektronska naprava, ki s pomočjo električnega sunka v določenem času ponovno požene srce ob zastoju ter s tem reši življenje. Verjetnost preživetja se ob neuporabi AED-ja z vsako minuto zmanjša za 10-12 odstotkov.
Sama uporaba AED naprave je brez stiskov prsnega koša in umetnega dihanja še vedno neučinkovita. Če se srce ustavi, mu s pritiski na prsni koš pomagamo, da črpa kri po telesu. S tem omogočimo, da v možgane priteče dovolj sveže krvi, da se bodo le ti pričeli okvarjati kasneje. Z umetnim dihanjem pa v telo žrtve dovajamo še več svežega kisika, ki ga s stiski potisnemo do možganov. Zakaj potem AED? V primeru, da je v srcu ena od hudih aritmij (ventrikularna fibrilacija ali ventrikularna tahikardija brez pulzov), tega ne prekine nič drugega kot električni sunek. Tega učinka se z lastnimi rokami ne more doseči.Uporaba

AED lahko uporablja vsak, saj je njegova uporaba enostavna in varna. Aparat je sestavljen iz ohišja z baterijo, iz katerega izhajata dve nalepki (elektrodi). Ne glede na model aparata, lahko na njem zasledimo največ 2 gumba, ki sta namenjena za vklop in proženje električnega sunka. Navodila za uporabo se jasno posredujejo v slovenskem jeziku preko vgrajenega zvočnika, ali pri nekaterih aparatih tudi pisno, preko majhnega ekrana na aparatu.

Pri neodzivni žrtvi, ki ne diha:

Takoj pričeti s temeljnimi postopki oživljanja: menjava 30 pritiskov na prsni koš z 2 vpihoma skozi usta nezavestne osebe. V primeru, da vpihov zaradi kakršnihkoli razlogov ne želite izvajati ali pa je izvajanje le-teh nemogoče, se opravlja le masaža srca s pritiski na prsni koš.

Ko nekdo prinese AED:

Oseba, ki prinese AED, naj ga prižge in pripravi elektrodi. Odstraniti je potrebno zaščitno folijo in ju nalepiti na gol prsni koš žrtve, kot kažejo navodila (pod desno ključnico in na levo spodnjo stran prsnega koša, pod pazduho).

V trenutku, ko sta elektrodi nameščeni, prične naprava analizirati dogajanje v srcu. V primeru, da oceni, da je potreben električni sunek, na to jasno in glasno opozori.

V primeru, da je potreben elektrošok:

Prekiniti oživljanje in preveriti, da se nihče ne dotika žrtve (tudi oseba, ki je izvajala oživljanje!)

Pritisniti osvetljeni gumb (telo osebe bo trznilo).

Takoj nadaljevati z masažo srca in umetnim dihanjem.


Če se opazijo življenjski znaki (npr. dihanje), osebo zvrniti na bok in pustiti elektrode na prsnem košu, saj aparat neprestano nadzoruje delovanje srca. V primeru, da električni sunek ni potreben, pa vseeno pritisnete na gumb, se sunek ne bo sprožil, saj ima aparat varovalo, ki tovrstne nepotrebne sunke prepreči.