Splošne informacije

Splošno o kraju in gasilskem društvu

Ambrus je gručasto središčno naselje, ki leži na južnem robu občine Ivančna Gorica, katere glavno naselje (t.j. Ivančna Gorica) leži nekje na polovici med Novim mestom in Ljubljano.  Ambrus je od Ivančna Gorice oddaljen približno 15 kilometrov, natančneje v osrčju Suhe krajine, ob cesti Zagradec – Žvirče.

Občina Ivančna Gorica

Jedro vasi Ambrus je okolica župnijske cerkve Sv. Jerneja. Vsaka vas se nato ponaša s podružnično cerkvijo, med katerimi je najbolj znana s skodlami krita gotska cerkev sv. Petra na Kamnem Vrhu, kjer se nahajajo lep kasetirani strop, restavrirane freske Janeza Ljubljanskega iz leta 1459 ter baročna oprema. V župnijski cerkvi sv. Jerneja, ki stoji v Ambrusu, pa se med drugim nahajajo tudi posmrtni ostanki blaženega Alojzija Grozdeta.

Življenje domačinov predstavljajo vsakodnevne vožnje na delo v druge kraje, nekaj je malih obrtnikov in kmetijskih gospodarstev. Poleg aktivnega gasilskega društva, so v krajevni skupnosti aktivna še ostala društva, kot so kulturno, lovsko, turistično, športno društvo. Kraj nudi lepo naravo, za sprehode po okoliških hribih in vinogradih. 

Jedro Ambrusa

Prostovoljno gasilsko društvo pokriva področje celotne krajevne skupnosti Ambrus. Poleg naselja Ambrus, krajevno skupnost sestavljajo še naslednji kraji:

  • Bakrc
  • Brezovi Dol
  • Kal
  • Kamni Vrh
  • Primča vas
  • Višnje
Naselje Površina naselja Nadmorska
višina
Število gospodinjstev
Ambrus 5,67 km2 355,2 m 81
Bakrc 0,71 km2 401,7 m 3
Brezovi Dol 4,56 km2 366,8 m 56
Kal 5,39 km2 403,1 m 28
Kamni Vrh 2,87 km2 471,2 m 18
Primča vas 2,25 km2 344,4 m 30
Višnje 5,47 km2 370,1 m 27

V društvu, ki danes šteje kar 243 članov, se večino časa posveča razvoju operativne ravni, ob tem pa dajemo velik pomen izobraževanju mladih gasilcev, ki bodo nadaljevali naše poslanstvo. Seveda je pomoč ljudem v stiski še vedno glavni namen delovanja, za potrebe katerega se člani redno udeležujejo usposabljanj, tečajev in rednih operativnih vaj ter s tem zagotavljamo visok nivo pripravljenosti ob morebitnih interventnih dogodkih.
Operativno enoto društvo danes sestavlja 20 članov in članic, ki skrbijo za izvajanje dejavnosti s področja preventive in gašenja ter reševanja. Vozni park sestavljata dve vozili z vso potrebno opremo po tipizaciji GZS in dodatno opremo glede na lokalne potrebe društva.